maanantai 26. tammikuuta 2015

opiskelustani hiukan

Heissan ja tervetuloa tämän postauksen pariin! Hieman erilaista postausta luvassa, sillä nyt kerron hieman mitä opiskeluni sisältää ja minkälaista se muutenkin on. Postaukseni kaikki kuvat on otettu puhelimella, joten pahoittelen laatua.

Eli aloitin tosiaan -14 syksyllä Porvoon ammattiopistossa (amistossa) tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon opiskelemisen, eli jos hyvin käy niin valmistun parin vuoden päästä datanomiksi. Koneella tulee tehtyä joka tunti juttuja, mm. verkkosivuja (joista alempana lisää)
Kuten jo edellisessä postauksessa sanoin, niin amistossa on enemmän käytäntöä kun teoriaa, vaikkakin sitä teoriaakin on. Ja lisäksi on myös ihan perus oppiaineita (meillä niitä kutsutaan attoaineiksi), kuten tänä vuonna on ollut liikuntaa, äidinkieltä, englantia, ruotsia sekä asiakaspalveluruotsia. Lisäksi seuraavassa jaksossa alkaa terveystieto sekä matematiikka. Esimerkiksi ruotsissa ja asiakaspalveluruotsissa ollaan käyty meidän ammattiin liittyvää sanastoa (eli juuri liittyen tietokoneisiin). Lisäksi meillä on liiketoimintaa, asiakaspalvelua, työaseman käyttöönottoa sekä verkkosivujen ylläpitoa.

Työaseman käyttöönotossa olemme mm. kasanneet osista pöytäkoneen, asentaneet käyttöjärjestelmän ja muut perusohjelmat (kuten Office). Kasaaminen ei ole kovinkaan vaikeaa, jos tietää, mikä johto kuuluu mihinkin. Kun oppii koulussa kasaamaan koneen niin voi itse kotona kasata osista koneen omaan käyttöön. Esimerkiksi mä olen kerran purannut ja kasannut entisen läppärini ja pöytäkoneeni. Olen myös purannut osiin entisen pöytäkoneemme ja tällä hetkellä mulla on tallessa sen emolevy, jolle keksin ehkä joskus jotain. 

Tämä emolevy tässä on malliltaan GA-K8VM-P-NF, joka on yli 10 vuotta vanhasta pöytäkoneestamme.


Koulussa käytössämme on Adoben ohjelmia, joita ovat mm. Dreamviewer, Photoshop, Illustrator ja Lightroom. Dreamvieweriä sekä Photoshoppia olemme ainakin käyttäneet. Dreamvieweriä käytämme verkkosivujen tekemiseen. Koodaaminen on helppoa ja sujuu, kun oppii lukemaan HTML-kieltä. Tämän vuoden aikana olen tehnyt kolmet sivut, joista kahdet ovat koulumme nettisivut (sivut eivät tietenkään ehkä ole käyttökelpoisia) ja yhdet sivut olivat jollekkin yritykselle. Tarkoituksena on myös kolmannella luokalla tehdä verkkokauppasivut. Koulumme sivut löytyvät osoitteesta amisto.fi, ja alapuolella omatekemäni sivu ja hieman koodeja.



Opiskeluun kuuluu myös työssäoppimisia. Siitä amisto on myös hyvä vaihtoehto, kun pääsee tutustumaan työelämään. Ensimmäinen työssäoppimisemme oli 24.11.-19.12., eli kesti melkein kuukauden. Tuon kuukauden olin töissä Gigantissa ja tehtäväni oli asentaa tietokoneita, tabletteja sekä puhelimia käyttövalmiiksi. Oli opettavainen kokemus ja kuukausi meni nopeasti. Hain myös kyseisestä paikasta kesätöitä, toivottavasti käy hyvin että pääsen töihin sinne :)

Meillä on myös meneillään SUMO-kurssi, jossa käytämme netissä olevaa Sumopaint-ohjelmaa. Se on siis kuvanmuokkauskurssi, ihan hauska sellainen ja tehtävät ovat helppoja. Tänään koulussa tuli tehtyä yksi tehtävä valmiiksi. Viimeksi tehtävänämme oli tehdä varjo ja kehykset kuvaan, joten käytin netistä otettua kuvaa sekä entisen koirani kuvaa tähän tehtävään. Ohjelma on helppokäyttöinen ja löytyy osoitteesta sumopaint.com



Tällaista postausta tällä kertaa, toivottavasti postaus oli mieleenne :) Jos teidän mielestä blogissani on jotain paranneltavaa, niin kertokaa ihmeessä!

Nähdään seuraavassa postauksessa!

Follow my blog with Bloglovin

12 kommenttia:

  1. Tätä oli jotenkin hassua lukea kun opiskelen itsekin datanomiksi, oon kanssa ekalla vuodella. Tai siis kun ei meillä oo tyylii paljoo mitää koodailtu - oikeestaan meille taidettiin jopa ekoina päivinä ilmoittaa ettei opita tuolla koodaamaan/ohjelmoimaan kokonaan, ehkä just ja just peruasiat, eli toisin sanoen css/javascript esimerkkinä täytyy opetella itse. Html käytiin ihan pikaseen :DD Koneen kokoomista ja muuta mitä olit maininnu tässä, kuvanmuokkausta lukuunottamatta, ni ollaanki käsitelty, hassua.

    Ja tästä voit varmaan päätellä, että oli mielenkiintoinen postaus? :D Ja tää tekstin fontti oli jotenki häiritsevä, mut selkoa kuitenkin sai ni ei sillä merkitystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tämän postauksen kävi lukemassa joku toinen datanomiopiskelija! :D Kiitos tosi paljon kommentistasi :)

      Poista
  2. Kuulostaa hirmu mielenkiintoiselta! Itse olen lukiossa, mutta tietokoneet ja tommonen kiinnostaa ja varmaan haenkin lukion jälkeen opiskelemaan interaktiivisesta mediasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja kiva kuulla, että oot kiinnostunut! :)

      Poista
  3. Terve terve terve. Millanen paikka Porvoo on asua? Olen muuuttaassa sinne ensi syksynä Lapista D: hih. Blogisi on ihana.
    Terveisin minä ja me
    silakatongella.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Porvoo on ihan mukava paikka asua, ei liian iso eikä liian pieni kaupunki :)
      Kiitos! :)

      Poista
  4. Oo, vitsi mäki haluaisin osata koodaa ! Ymmärtäis tätä bloginki koodausta ja osais muutella asioita :D
    http://fabuliciouscc.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netistä löytyy ohjeita siihen ja sen oppii nopeesti! :) Yks ohjelma jolla voi myös koodata on Notepad :)

      Poista
  5. Ihan älyttömän kiva kuulla sun opinnoista! Mä pähkäilen parhaillaan et mitä alaa lähden opiskelemaan, joten eri alojen opiskelijoiden kokemuksia on kiinnostava kuulla. Toi opiskelu kuulostaa kivalta. En tiiä ammatiks itelleni, mut ainakin jotain kursseja noista aihepiireistä olis kiva käydä :D Koneiden ymmärtäminen on valttia nykyään, kun joka paikassa on tietokoneet ja muuta tietotekniikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tosi paljon tätä tutkintoa, jos sulla on kiinnostusta koodaamiseen, asennuksiin tai tietokoneisiin yleensäkkin! :)

      Poista
  6. Vaikuttaa tosi kivalta tää sun blogi ♥

    VastaaPoista